Dhimbja e shpinës - shkaqet dhe trajtimi tek gratë dhe burrat

Dhimbja e mesit është një nga kushtet më të këqija që mund të imagjinohet, pasi që shtylla e mesit ka stresin më të madh në krahasim me pjesën tjetër të shtyllës kurrizore, kjo është arsyeja pse pjesa e poshtme e shpinës është më e ndjeshme ndaj lëndimeve. Më shpesh, dhimbja e shpinës është një simptomë e osteokondrozës, si dhe radikulitit dhe sëmundjeve të tjera serioze.

dhimbje prapa në rajonin e mesit

Pse dhemb pjesa e poshtme e shpinës

Më shpesh, dhimbja e shpinës ndodh pas stërvitjes intensive, si dhe nëse jeni në një pozicion për një kohë të gjatë ose për shkak të një lëvizjeje të vështirë. Faktorët kryesorë të rrezikut për shkak të të cilëve mund të shfaqen dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës:

 • vozitje e vazhdueshme ose për shkak të një stili jetese të ulur, duke punuar në një kompjuter;
 • nëse puna shoqërohet me një ngarkesë konstante në pjesën e poshtme të shpinës, stres;
 • stërvitje tepër intensive në palestër;
 • gjithashtu dhimbje të mundshme të shpinës për shkak të shtatzënisë ose lindjes së fundit të fëmijës;
 • peshë e madhe.

Dhimbja e shpinës zakonisht kalon vetë kur e lini vetëm. Nëse, megjithatë, pjesa e poshtme e shpinës dhemb vazhdimisht ose dhimbjet vijnë periodikisht, atëherë këto tashmë mund të jenë shenja të sëmundjes. Pa trajtimin e duhur, dhimbja e shpinës mund të çojë në pasoja mjaft serioze - përfshirë ndërhyrjet kirurgjikale në shpinë.

Cilat sëmundje mund të shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Dhimbja e shpinës ndahet në parësore dhe dytësore. Sindroma e dhimbjes parësore shkakton drejtpërdrejt një sëmundje të shtyllës kurrizore:

 • në shumicën e rasteve mund të jetë osteokondroza e shpinës lumbare (një e treta e të gjitha rasteve);
 • gjithashtu mund të jetë një hernie ndërvertebrale;
 • zgjatje e diskut ndërvertebral;
 • spondilolistezë, spondilozë, spondiloartrozë.

Sindroma e dhimbjes sekondare zakonisht ndodh jo për shkak të shtyllës kurrizore, por për shkak të disa problemeve të tjera në trup që shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës:

 • mund të jenë thyerje për shkak të osteoporozës;
 • tumoret në lumen e kanalit kurrizor;
 • thyerje kurrizore;
 • qëndrimi i zgjatur në një pozicion dhe ngarkesa konstante e muskujve;
 • kanali anatomikisht i ngushtë kurrizor;
 • scoliosis, kyphosis, kyphoscoliosis, sëmundja Scheuermann-Mau;
 • mund të jetë gjithashtu artriti reumatoid ose artriti psoriatik, ose osteoartriti;
 • osteomieliti, diskiti, tuberkulozi kurrizor;
 • gjithashtu dhemb mund të shkaktojë urolithiasis;
 • pyelonefrit;
 • shtatzënia ose lindja e fundit;
 • kanceri i vezoreve, kisti i vezoreve, endometrioza.

Çfarë duhet bërë për dhimbjet e shpinës

Çfarë duhet të bëni nëse keni dhimbje të forta në shpinë, ju rekomandojmë:

 • shtrihuni në shpinë ose në një dyshek të fortë, një sipërfaqe që do të mbante pjesën e poshtme të shpinës;
 • ngrini këmbët dhe përkuleni në gjunjë, mund të vendosni një jastëk nën këmbët tuaja për ta bërë shumë më të lehtë për ju të shtriheni;
 • merrni ndonjë qetësues dhimbjeje ose ilaçe anti-inflamatore;
 • përpiquni të mos bëni lëvizje të papritura;
 • telefononi një mjek në shtëpinë tuaj;
 • për disa ditë ju duhet të qëndroni në shtrat;
 • vlen të heqësh dorë nga ushqimet pikante dhe të tymosura, si dhe t'i përmbahesh ushqimit të duhur.

Profilaksi

Për të shmangur probleme të tilla, duhet të kryeni vazhdimisht parandalimin:

 • mënyrë jetese më pak sedentare;
 • nëse keni akoma punë sedentare, atëherë përpiquni të bëni një stërvitje të vogël çdo orë - përkulni kokën dhe bustin në anët, rrotulloni shpatullat para dhe mbrapa, shtrini këmbët në gjerësinë e shpatullave dhe merrni frymë brenda dhe jashtë;
 • nëse ngrini pesha, atëherë bëjeni siç duhet - mbajeni shpinën drejt, mos bëni lëvizje të papritura, ngrini peshat gradualisht;
 • bëni më shumë ushtrime për shtyllën kurrizore dhe barkun;
 • shikoni qëndrimin tuaj, mbajeni shpinën drejt, mos u shtrëngoni, uluni dhe mundësisht ecni me një libër në kokë;
 • hiqni dorë nga një shtrat i butë dhe dyshekë - mos zgjidhni dyshekun më të butë, por edhe jo më të fortë, në mënyrë që të mbajë mirë pjesën e poshtme të shpinës;
 • disa herë në ditë, qëndroni pranë murit në mënyrë që thembrat, vithet, shpatullat dhe gjithashtu pjesa e pasme e kokës ta prekë atë, të qëndrojë në këtë mënyrë për disa minuta;
 • bëni më shumë sporte që do t’i mbajnë muskujt e shpinës në formë të mirë, mund të jetë noti, ecja, ski, joga dhe të ngjashme;

Gjimnastikë terapeutike për trajtimin e pjesës së poshtme të shpinës tek burrat dhe gratë

Nëse dhimbja e mesit është e vogël, atëherë për t'i parandaluar ato, bëni ushtrimet e mëposhtme:

 1. Shtrihuni në shpinë, shtrini krahët përgjatë bustit tuaj, përkulni këmbët pak në gjunjë. Përkulni këmbët në anën e majtë dhe ktheni kokën dhe bustin pak në të djathtë. Mbajeni këtë për disa sekonda. Pastaj kthehuni në pozicionin fillestar dhe përsëritni stërvitjen duke përkulur këmbët në anën tjetër. Bëni këtë ushtrim 10 herë.
 2. Merrni në gjunjë. Vendosini duart mbi karrigen para jush. Në këtë pozicion, përkulni shpinën lart, pastaj përkuluni sa më shumë që të jetë e mundur. Përsëriteni ushtrimin 5-10 herë.
 3. Shtrihuni në shpinë dhe drejtoni këmbët. Pastaj ngrini këmbën tuaj të djathtë 20 centimetra nga dyshemeja. Vazhdoni kështu deri sa të ndiheni të lodhur. Bëni të njëjtin ushtrim me këmbën tjetër. Përsëriteni këtë ushtrim 5 herë në secilën këmbë.